Af Stine Gade Christensen
Forestil dig en moderne produktionshal: maskiner, sensorer, skærme, lyssignaler og automatisering i et imponerende flow. Effektivitet, præcision, data. Det hele spiller. Men én komponent er stadig afgørende – og den står ikke i systemoversigten. Den er sværere at måle på, men endnu vigtigere at forstå: de menneskelige kompetencer.
For i en tid, hvor teknologi fylder mere og mere, bliver soft skills den hårde valuta, som skaber forskellen på et team, der kører, og et team, der fungerer.
Vi møder mange virksomheder, der efterspørger dygtige teknikere, specialister og ledere – og med rette. Men lige under overfladen lurer det, der for alvor udfordrer både onboarding, samarbejde og produktivitet: manglen på de “bløde” kompetencer.
Det handler om evnen til at kommunikere klart. At kunne løse konflikter. Tage ansvar. Navigere i forandringer. Skabe trivsel.
For hvad hjælper det at kunne programmere en CNC-maskine til perfektion, hvis man ikke kan samarbejde om at optimere arbejdsflowet? Hvad nytter det at kunne læse et P&ID-skema, hvis man ikke kan dele sin viden med teamet?
Vi ser det tit i rekrutteringsforløb: To kandidater har samme faglige kvalifikationer. Men hvor den ene kan sætte ord på sine beslutninger, involvere andre og forstå dynamikker i teamet, har den anden svært ved at navigere uden en fast struktur. Rekruttering til industrien kræver både teknisk viden og menneskelige færdigheder.
Soft skills er ikke kun noget, vi taler om i relation til ledelse. De er i spil overalt – fra operatøren, der skal kunne tage selvstændige beslutninger, til teknikeren, der arbejder tværfagligt med kolleger og leverandører. Når man arbejder med teknisk rekruttering skal man højde for disse egenskaber, da de er nødvendige for at sikre, at samarbejde og innovation blomstrer.
I moderne produktion er samarbejde, fleksibilitet og initiativ ikke længere “nice to have”. Det er nødvendigheder, og det gælder især i organisationer, hvor man arbejder med LEAN, agile metoder eller kontinuerlige forbedringer. Den kultur kræver mennesker, der tør stille spørgsmål, tage ansvar og byde ind – ikke bare gøre, hvad der står på en tavle.
Det betyder, at man skal rekruttere med blik for mere end kvalifikationer på papiret. At man i stillingsopslag og samtaler skal turde stille krav til fx:
Og ikke mindst: at I selv skal vise, at I værdsætter disse kompetencer i jeres kultur. Det er ikke kun teknisk viden, der driver fremtidens succesfulde industri – det er også menneskelige kompetencer.
Soft skills er ikke “fluffy”. De er konkrete. Og de gør en målbar forskel – på produktivitet, trivsel og fastholdelse. Når vi som rekrutteringspartnere taler med kandidater, er det ofte netop deres menneskelige kvaliteter, vi vurderer som afgørende for, om de passer ind. Det handler om at sikre, at kemien og kulturen er på plads.
Industrien udvikler sig. Automatisering og digitalisering flytter grænserne for, hvad teknologien kan. Men netop derfor bliver det menneskelige endnu vigtigere. Teknik kan læres. Soft skills skal leves. Og derfor er de – uden sammenligning – blandt de vigtigste investeringer, I kan gøre jer.
Hammer Andersen består af 5 forretningsenheder; Commercial, Digital, Executive, Finance & Admin, Industrial.
Hammer Andersen startede i 2006 og har placeret mere end 2500 mennesker på alle niveauer.
Vi rekrutterer primært i Danmark. Vi har også rekrutteret i Sverige, Norge, Finland, Holland, Tyskland, Frankrig, England, USA, Canada, Sydamerika og Australien.
Hammer Andersen har stærke kundereferencer og blev 2 år i træk udnævnt til Danmarks bedste rekrutteringsvirksomhed. (Supana kundemåling)
© Copyright . Hammer Andersen – Design by DAN®